ASSOCIACIÓ D'AMICS DE L'SCALEXTRIC D'OSONA

 

 

· Qui som? (1)

· Historia (2)

· Palmarès Campionats d'Osona (3)

· Localització (4)

 

 

(1) Qui som?

 

Associació d’Amics de l’Scalextric d’Osona, més coneguda amb les sigles d’ A.E.O. Sport, som un Club d'Slot (més conegut com Scalextric) nascut a l'any 1980 sense ànim de lucre, que ens dediquem al foment, difusió i práctica de l'Slot. Som dels clubs més antics i ens considerem pioners a tot l'Estat en fer-ne d'aquest Hobby una competició.

Portem més de 30 anys organitzant el Campionat d'Osona de Ral·lis d'Scalextric i també organitzem curses de Velocitat, Clàssics, Raids 4x4 i Ral·lis 1/24. Algunes d'aquestes proves son puntuables per el Campionat de Catalunya.

 

(2) Historia

 

A.E.O. Sport, neix en els anys 1979-1980 de la mà d’una colla amics Osonencs afeccionats al món de l’Slot, tot i que es tenen registres de curses d'Slot a Osona que es remonten als anys 1969. Legalment no es va constituir com a Associació fins al any 1994. En aquella època es realitzaven diverses curses una mica com podien, al garatge d’algún amic, al local cedit per l’ocasió,... i al mateix temps, coexistien amb altres colles (escuderies) repartides en diferentes poblacions de la comarca d’Osona que també feien les seves curses. Degut a aquestes particularitats surt l'idea d' unificació i organització.

Més endavant i durant uns anys (1983-1986) A.E.O. es va instal.lar de forma permament a les instal.lacións de l’Escuderia Osona, cedint una part de responsabilitat y direcció organitzativa de les curses d’Scalextric a aquesta escuderia dedicada al món del motor.

Al cap d’uns anys amb l’idea de formar una Associació-Escuderia d’Slot totalment independent de la seva germana gran (dels cotxes de veritat), se separen les dues afeccions encara que se seguia disposant d’un local cedit per l’Escuderia Osona. En aquest local si resideix molt poc temps, fins que es tornar a ballar-la en diferents garatges i locals. Això succeïa en els anys 1989, 1990.

Després de diferents intents de revifar l’Associació i amb el desfalliment dels seus components per les manques d’ajudes i per la falta d’un local social, es crea una letargia i una disgregació del grup d’amics.

Aleshores un dels components decideix seguir el campionat per la seva banda i realitza les curses al seu poble natal Viladrau, durant un parell d’anys més. Aquesta persona va ser la que juntament amb la resta de companys inquiets  van donar el primer pas ferm i tornar a fomentar les curses d’slot a la comarca, legalitzant el club en el any 1994 i essent el Viladrenc Joan Serra el primer president estatutari. També es va tornar a ubicar el campionat a la capital de la comarca d’Osona, a l’escola “El Seminari” cedit gentilment provisionalment.

Al cap d’un any, Joan Serra va veure realitzat el seu objectiu cedint la presidència al Vigatà Josep Campàs, el qual trasllada l’ubicació del club a la població veïna de Manlleu, al Bar Piramyd, en presumpció de trobar un local permanent per molts anys. Durant aquesta directiva es va construir el primer circuit de velocitat permanent a Osona de 8 carrils i d’uns 40 metres de corda aproximadament.

En el Juliol del 1996 l’estança del club a la població de Manlleu i la seva infrastuctura es veuen amb el deure de buscar un altre local. Aleshores es produeix un altre relleu a la presidència a favor del Vigatà Josep Vinyoles, el qual cerca ràpidament un nou local. És aleshores quant es produeix la satisfactoria relació amb el propietari del Bar Club Pockets Bikes d’Osona, Josep Mº Cadena, un gran afeccionat al món del motor, retornant un altre cop més a la població de Vic.

Aquesta relació sembla un matrimoni per a tota la vida i al Agost de 1996 es realiza el trasllat dels inmobles i del circuit permanet de velocitat, del qual es precisa d’un “trailer” per el seu trasllat. És a partir d’aquí on la junta del A.E.O. comença amb força la seva envergadura disposant d’un local inmillorable, que al mateix temps també i conviuent altres clubs relacionats en aquest esport del motor.

En el any 1997 es disputa de manera ferma i amb continuïtat el 11è. Campionat d’Osona de ral.lis d’scalextric, principal activitat i modalitat predilecta per els aficionats.

Així succeix en els anys esdevenidors amb l’empeny d’organització de curses, complementant els ral.lis amb les curses de velocitat, ral.lis de clàssics, TT 4x4, etc...

En el any 2000 després d’esgotar el mandat dels 4 anys estatutaris, es produeix el relleu a la presidència entrant en aquest càrrec el Tonenc Josep Cabaní seguit de la mateixa junta, de la qual abans era el Vice-president, suman el 15, 16 i 17 Campionat d'Osona.

Es torna a produïr un altre relleu en el mandat, en la tardor del 2003 a benefici del Vigatà Jaume Ricart, membre antic de la junta, que un any més tard per motius personals deixa la responsabilitat de l'Associació a mans de Toni Corral, David Pla i Jordi Rierola, els membres de Junta més àntics, siguent el primer el qui agafa la Presidència estatutaria desde principis del 2004, fins aleshores. S'incorporen més tard a aquesta Junta, Ignasi Berenguer, Jordi Gaudes, Joan Gaudes, Albert Aguilera i Ramon Rafael....

Desembre del 2020, desprès de 16 any a la Presidència el Rodenc Toni Corral, cedeix el relleu a Manel Arroyo, soci i fundador dels inicis d'A.E.O.

Gràcies al aire que es respira en tot moment en aquest local i en el marc incomparable del Bar Club Pockets Bikes i de les bones relacions amb el seu propietari amb la flor i nata de la gent del motor i particularment per la gent que envolta els ral.lis de veritat, s’organitzen curses d’entreteniment per a aquests personatges tant il.lustres, en motiu de diferentes festes i sopars que es duen a terme en aquest local, convidats per la casa. Em de dir que per les pistes d’A.E.O. han passat personatges tant populars com Carlos Sains, Luis Moya, Colin Mc Rae,  Peter Solberg, Marcus Grönholm, Richard Burns, Harri Rovanpera, Gilles Panizzi, Jesus Puras, Lluis Climent, Tommi Makinen, Jordi Arcarons i molts d’altres més. Alguns potser no tant coneguts a nivell internacional, veïns d’Osona també visiten asiduament les instal.lacions ja que també són aficionats al món de l’slot, com Kini Muntada, Dani Solà, ... També s’organitzen curses a nivell de colles, empreses, entitats socio-culturals...

Cal dir que A.E.O. Sport sempre a sigut un club modèlic a seguir per a els altres clubs tant en el apartat organitzatiu, com en l’evolució tècnica en preparació de cotxes i sempre a estat a l’alçada de les circumstàncies en l’apartat pilots. En el llarg d’aquests anys no només han sortit campions de ral.lis dels de veritat, sinó que també han sortit diferents pilots de renom en el apartat del món de l’slot. Cal destacar els diferents campionats estatals conseguits per pilots de casa nostra, com Jordi Rierola, Manel Arroyo, Josep Campàs, Josep Bau, ... És per això que A.E.O. sempre a sigut un punt de referència per a tots els pilots de fora de les nostres conrades.

Actualment A.E.O. disposa d’un ampli espai dins del Bar Club Pockets Bikes, on hi ha instal.lat permanenment un circuit de velocitat de 4 carrils i de 20 metres de corda, també hi ha 5 trams de ral.lis que es renoven tot sovint a resultes dels diferents ral.lis que es van organitzant. Tant el circuit com els trams de ral.lis estan obert al públic en general pagant previament una qüota i gratuït per els socis de l’entitat. A.E.O. organitza el Campionat d’Osona de Ral.lis d’Scalextric, Campionats de Velocitat, Ral.li de clàssics i Ral·lis 1/24, a més d'organitza una de les proves del Campionat de Catalunya de Rally-Slot 1/24. Queda en el record, l'organització d'un Ral.li molt en consonància amb els seus germans grans per les seves característiques, el Ral.li AEO, en un inici Ral·li Osona. Aquest es caracteritzava perque cada pilot se li entregava un “roadbook” el qual havia de seguir escrupulosament el recorregut i en els horaris establerts d’entrades a parc tancat, a trams i d’arribada, i a més a més controls de pas secrets. Enlloc de disputar-se en un local tancat els trams es repartien per diferents poblacions de la comarca i sempre tenint com a base de control, de sortides i arribades  el local social de les Pockets Bikes.

Aquest hobby és una de les formes més econòmiques d’entrar en el món de la competició i d’els ral.lis en particular, això sí, a escala 1:32. És per això que els components de l’organització es desviuen en els muntatges de les diferents proves perquè tinguin una gran semblança a la dels seus germans grans, imitant casi a la perfecció les particularitats de cada prova del Mundial, siguint d’asfalt, terra (cacau) o neu (farina).

 

 

(3) Palmarès Campionats d'Osona

 

1r 1982 Josep Campàs (Gr.B)
2n 1983 Jordi Mercader
3r 1984 Josep Campàs
4t    
   
1991-92 Josep M. Muntaner (Gr.B)
1992-93 Josep Campàs (Gr.B)
1993-94 Jaume Giralt (Gr.B)
Cpt. d'Hivern 1994 Fernando Campos (Gr.B) / Manel Arroyo (Gr.A)
1995 Manel Arroyo (Gr.B)
10è 1996 Fernando Campos (Gr.B)
11è 1997 Fernando Campos (Gr.B) / Miquel Gubianas (Gr.WRC)
12è 1998 David Vilaseca (Gr.C) / Asensio Campos (Gr.B) / Miquel Gubianas (Gr.WRC)
13è 1999 Miquel Gubianas (Gr.WRC)
14è 2000 Miquel Gubianas (Gr.WRC)
15è 2001 Manel Creus (Gr.WRC)
16è 2002  
17è 2003 Manel Arroyo (Gr.WRC)
18è 2004 Jordi Rierola (Gr.A)
19è 2005 Miquel Gubianas (Gr.WRC)
20è 2006 Jordi Sances (Gr.WRC)
21è 2007 Jordi Sances (Gr.WRC)
22è 2008 Jordi Sances (Gr.WRC)
23è 2009 David Yagüe (Gr.WRC)
24è 2010 Eloi Rotllant (Gr.WRC)
25è 2011 Josep Maria Rotllant (Gr.WRC)
26è 2012 Eloi Rotllant (Gr.WRC)
27è 2013 Eloi Rotllant (Gr.WRC)
28è 2014 David Romero (WRC) / Oriol capdevila (N) / Dani Franco (Super Rally)
29è 2015 David Romero (WRC) / Josep Pérez (WRS) / Oriol capdevila (N) / Jaume Monsó (Super Rally)
30è 2016 David Romero (WRC) / Jordi Sances (WRS) / Oriol capdevila (N) / Dani Franco (Super Rally)
31è 2017 David Romero (WRC) / Albert Viñas (WRS) / Oriol capdevila (N) / Dani Franco (Super Rally)
32è 2018 Joan Costa (WRC) / Albert Viñas (WRS) / Guillem Romero (N) / Dani Franco (Super Rally)
33è 2019 Joan Costa (WRC) / Jordi Rierola (WRS) / Oriol Capdevila (N) / Dani Franco (Super Rally) / Jaume Monsó (WR3D)

 

 

(4) Localització